sobota, 28 marca 2015

Szachownica serowo-śmietanowa




Szachownica z serem i śmietaną, polana musem truskawkowym, prezentuje się całkiem okazale. Ciasto czekoladowe z ,, porzeczkowca", bo lepsze niż tradycyjny biszkopt kakaowy, a cała reszta była już moim pomysłem)

Przepis na ciasto czekoladowetutaj
Ciasto upiec, wystudzić, przekroić na dwa placki (podstawa-cieniutko) drugą połowę pokroić  na 12 paseczków.

Masa serowo-śmietanowa:
1 serek mascarpone 200g
850 g sera ,,mój ulubiony"
1 duża śmietana 30% - 400g
3/4 szkl. cukru pudru
3 łyżki żelatyny

Żelatyne rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody.
Sery utrzeć z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno (nie musi się tak całkiem ubić na sztywno), dodać do sera. Wlać lekko ciepłą żelatynę. Wymieszać mikserem.
Spód ciasta cieniutko posmarować masą, ułożyć 6 pasków w tej samej odległości a w luki między paskami wyłożyć masę serową. Następnie w miejsce masy wyłożyć resztę pasków i w luki wyłożyć resztę masy serowej.

Mus truskawkowy:
400 g mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe

Truskawki rozmrozić, odlać wodę, zmiksować na mus.
2 galaretki rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody.
Do przestudzonej (płynnej) dodać mus truskawkowy, delikatnie wymieszać łyżką.

Lekko tężejący mus wyłożyć łyżką na ciasto (wcześniej schłodzone w lodówce).

6 komentarzy: